top of page

Voorwedstrijd 1 - Lois en Anoeska


Junior Lois en Senior Anoeska openen allebei hun wedstrijd op vloer.

Lois

Vloer Lois bijt het spits af en zet al haar elegantie in. Ze heeft veel over met haar halve schroef en moet zo ongeveer haar nagels in de vloer zetten om binnen de lijnen te blijven. Ze vervolgt haar oefening met een prachtig door spagaat geturnde sissone en een niet vaak geziene illusion turn. Precies op de tel landt ze uit haar vrije radslag en vervolgt ze haar oefening met artistieke choreografie, die overgaat in de steeds ruimer uitgevoerde wisselspagaat sprong en met optimale amplitude geturnde loopspagaatsprong. Haar reespagaatverbinding na de salto gaat mooi hoog, met wel wat slordige benen. Nog even extra lucht scheppen voor de hurksalto en de kadetsprong en zo heeft het publiek weer mogen genieten van een fraaie oefening.

Sprong

De half in-half uit van Lois gaat wat betreft lichaamshouding netter dan op de training. Ook de afduw is beter en een van de twee sprongen gaat in een keer tot stand.

Brug

Het moeilijkste toestel voor Lois is brug. Lois is meer een turnster voor mooie choreografieen dan kunsten aan het zwaaitoestel. Toch zit er de laatste weken goede verbetering in. Lois start met de kip en opzet verbonden. Vervolgens turnt ze wegzet kip met harde touché wat haar een hele punt kost. Maar dit element is voor haar essentieel om aan voldoende elementen te komen om geen neutrale aftrek van 4 hele punten te krijgen. De zolendraai wordt netjes verbonden met de kip. Helaas is er daarna wel een stop, wat dan wel weer gelegenheid biedt om dan de afsprong feller in te zetten. Deze lukt dan ook weer uitstekend.

Tot grote verbazing heeft de jury de wegzet kip van Lois niet als element willen waarderen. Saskia heeft zo ongeveer hemel en aarde bewogen bij de jury d'appel, maar tevergeefs. De jury d'appel heeft na het zien van de videobeelden de fout van de jury wel toegegeven. Maar helaas mogen die beelden niet worden ingediend om het ongelijk van de jury te bevestigen. Dit betekent voor Lois een enorme, onterechte daling in het totaalklassement. Helaas, het is niet anders...

Balk

Dit toestel is het toestel bij uitstek voor Lois. De elegante, langbenige turnster heeft veel controle op de smalle tien centimeter. Na de ruim uitgevoerde opsprong slaagt Lois erin de gymnastische serie ruim uitgevoerd en verbonden te turnen. Dan het spannendste deel van de oefening; boogje met een flickflack. Lois neemt een stoere beslissing en laat de reguliere lange pauze tussen beide elementen achterwege. De D-score van 3,20 punten doet vermoeden dat de jury haar het voordeel van de twijfel gaf en deze verbinding heeft geteld. Een mooie opsteker voor de lef van Lois!

____________________________________________________________________________________________________

Anoeska

Vloer

Voor Anoeska is dit de eerste wedstrijd van het seizoen. Zij heeft door ziekte twee eerdere wedstrijden moeten laten lopen en daar niet de leermomenten uit mee kunnen nemen. De vloeroefening van Anoeska opent heel strak met een arabier-streksalto zonder enige aarzeling. De streksalto voorover is qua lichaamshouding nog niet optimaal, net als de landing. Anoeska voelt de opzwepende, oosters aandoende muziek goed aan en timed haar reeringsprong prachtig op een opvallende toon in de muziek. De wisselspagaat met kwart draai en spreidhoeksprong met halve draai zijn zeer ruim en optimaal uitgevoerd. Deze combinatie levert haar een tiende verbindingswaarde op. De pirouette met geheven been gaat minder fraai dan gebruikelijk. In het laatste deel van de choreografie begint vermoedelijk vermoeidheid parten te spelen en is de afwerking minder exact. Dat uit zich ook zeker in haar slotserie, waarbij de gestrekte halve schroef met gebogen benen en landingsonvolkomenheden wordt uitgevoerd.

Sprong

Met de half in-half uit mist Anoeska met name afduw waardoor zij veel punten laat liggen voor hoogte en verte. In feite turnt zij een hele schroef waarbij ze de Pegases net wat aanraakt. Als zij het sprongtoestel meer leert raken, zijn er interessante mogelijkheden.

Brug

De kip met opzet is bijna hoog genoeg om aan de eis van 45 graden boven horizontaal te voldoen. De kip met halve draai gaat met slechts een lichte touché en wat gebogen benen. Het vluchtelement 'wippertje' is onvoldoende ruim uitgevoerd om direct te kunnen vervolgen met de kip aan de hoge. Deze laatste weet Anoeska wel weer goed te verbinden aan de halve schroef af, die zij keurig landt. De opzetten zijn nog een punt van aandacht, maar voor een eerste wedstrijd mag Anoeska erg tevreden zijn met deze oefening.

Balk

Na de spreidhoeksteun vervolgt Anoeska haar oefening met de gymnastische serie bestaande uit wisselspagaat en sissone. Deze is netjes verbonden, maar de beenspreiding is niet zoals we van haar kennen. Tussendoor verstoren een aantal pittige wiebels de verder fraaie en zelfverzekerd uitgevoerde choreografie. Anoeska mist de eis van het turnen van een element achterwaarts, door met het boogje haar voeten niet op de balk te plaatsen. Daarmee daalt haar D-score direct met een halve punt en krijgt zij een hele punt aftrek voor het vroegtijdig verlaten van het toestel. Het nieuwe B-element hurkhoeksprong met halve draai lukt wel, zij het met stevige wankeling. Anoeska vervolgt haar oefening met de eis van twee acrobatische elementen. De verbinding is al krap geturnd, maar maakt geen enkele kans meer als Anoeska met de arabier nogmaals van de balk moet. De hurksalto af staat wel weer als een huis. De jury is erg streng voor Anoeska wat betreft haar D-score en meent ook nog eens 4 punten neutraal aftrek te moeten geven. Gelukkig voor Anoeska wordt dit protest wel gehonoreerd en moet de sanctie voor te weinig elementen worden ingetrokken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page