top of page

Amy is back!


Als er iemand is met passie voor de turnsport, dan is het Amy wel. De seniorturnster in divisie 3 doorloopt drie operaties aan haar enkels om weer over de kop te kunnen gaan. Maar dat niet alleen; deelnemen aan wedstrijden moet weer lukken. En na veel fysiotherapie en zeer geleidelijke trainingsopbouw is het moment daar, de laatste competitiewedstrijd. Een hele wedstrijd turnen is nog iets te vroeg, maar het doel acte de presence geven op balk en sprong is behaald.

Amy heeft zichzelf het 'no-mercy'-beleid opgelegd. Nog een keer en nog een keer die wisselspagaat. Niet goed genoeg, hij moet door spagaat... lenigheid trainen. De balk moet omhoog, meetlat erbij, 1 meter en 25 centimeter, met alleen de dunne matjes. De training houdt niet op in de gymzaal. Thuis, in de huiskamer de boel opzij om de nieuwe choreo met jezelf te laten versmelten. En dat werpt zijn vruchten af. Tijdens een van de laatste trainingen voor de wedstrijd doet Amy haar wedstrijdoefening in de zaal in Blaricum. De andere meisjes kijken toe. Het is doodstil. Elegantie en vastberadenheid straalt ervan af. Amy durft iets van zichzelf aan het publiek te geven. Onbewust dwingt zij respect af.

Eenmaal op de wedstrijd blijkt dat ze daar minder streng zijn, dan Amy voor zichzelf. De balk staat een stuk lager en daarmee is het gelijk ook iets minder eng de moeilijke elementen uit te voeren. Amy mag als derde turnster aantreden op balk.

Na de opsprong volgt de gymnastische serie, een wisselspagaatsprong die verbonden moet worden met een hurkhoeksprong. De eerste sprong wordt ruim uitgevoerd. Maar de balk is wiebelig en werkt Amy ervan af. Amy wijzigt ter plekke haar strategie en bewaart de hurkhoeksprong voor later in haar oefening, om zo aan haar eis te kunnen voldoen. Choreografie, een pirouette en dan klaarstaan voor een moeilijk B-element; pirouette met been geheven boven horizontaal. In de training is dit element nog lang niet stabiel, maar zonder dit element heeft Amy te weinig elementen en dat wordt bestraft met 4 punten penalty. Verrassend genoeg blijft Amy staan, weliswaar met een flinke balansverstoring. De sissone met de nog gereserveerde hurkhoeksprong gaan verbonden. Eis behaald. Choreografie. Nu nog de radslag, niet favoriet... Jawel, erop! Alleen nog salto eraf. En zij staat!

Eigenlijk is het doen van de balkoefening al genoeg om tevreden te zijn over de wedstrijd. Maar Amy wil toch sprong nog een kans geven. Een keer inspringen. De benen houden het. Zij besluit met trainster Saskia de wedstrijdsprongen op ervaring te doen. Verdere warming-up laten we achterwege. De eerste sprong is een Yamashita met prima uitvoering. Omdat het een toestelfinale is moet de tweede sprong een andere zijn. Dit komt enigszins als een verrassing maar voor de ervaren turnster maakt dat niet erg uit. Amy kiest voor een overslag. Niet de mooiste ooit, maar wel mooi twee sprongen gedaan. En daarmee een halve wedstrijd geturnd! Op naar een hele in seizoen 2017-2018. Amy is nog lang niet klaar en ambitieuse plannen staan op de agenda. Saskia ontvangt 's avonds via de app uitgewerkte berekeningen van oefeningen met hoge moeilijkheidsgraad voor de toekomst. "Tough times don't last. Tough people do!"

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page