top of page

Voorwedstrijd 1 - Amy en Lois


Dit is de wedstrijd waar Amy naar uitkijkt. Haar boekje met verwachte D-scores van alle oefeningen zit in haar tas. Amy wil kans maken op doorstroming en heeft haar oefeningen op scherp gezet; binnen de huidige mogelijkheden het maximale uit jezelf halen. Haar wedstrijd begint op sprong. In de training heeft zij het springen met harde plank zo lang mogelijk uitgesteld om haar enkels te sparen. Maar vandaag kan ze er niet omheen. Een paar keer inturnen en dan de wedstrijdsprong. Amy springt de Yamashita. Met een huizenhoge hoek vliegt zij van de Pegases en landt zonder enige nahup. Dat is lekker overtuigend. Slechts achttiende aftrek aan schoonheidsfouten kan de jury ontdekken.

Lois opent haar wedstrijd op brug. Voor het eerst in haar turncarriere loopt de oefening echt lekker. Geen touché meer met de wegzetkip aan de lage, alles doorverbonden, salto strak tot stand en de opzet is ook nog geteld. Daar word je blij van!

Het zwaaitoestel is voor Amy het tweede onderdeel van de wedstrijd. Ze heeft, mede door blessures, veel tijd en energie geinvesteerd in dit toestel. En dat is te zien! De oefening verloopt naar verwachting, keurig doorverbonden, nette opzetten en ook Amy landt in een keer. Toch draait de euforie van de goede oefening snel om als de uitslag op het scherm verschijnt: 4 punten neutrale aftrek. Deze sanctie krijg je opgelegd als je te weinig elementen turnt. Saskia doet navraag. Helaas, ook hier zijn reglementen veranderd en er rest niets anders dan dit zure nieuws te accepteren en de focus te leggen op de rest van de wedstrijd.

Lois heeft balk als tweede toestel. Ook hier nog wel een spannend moment te overwinnen: de flickflack. Maar een paar keer inturnen geeft Lois al snel vertrouwen en tijdens de oefening gaat het achterwaartse acrobratische element met gemak en een wiebel. De sprongen zijn ruim uitgevoerd. Alleen met de duikdraai, een B-element die je in dit niveau maar weinig ziet, moet zij de balk verlaten.

Lois is tegelijk met Amy aan de beurt op het derde toestel. Amy turnt op balk en Lois op vloer. Stress! In de training heeft zij niet echt kunnen oefenen op een op de wedstrijdvloer gelijkende onderlaag. En door het wijzigen van de eisen aan de oefenstof moet Lois een nieuwe acrobatische serie turnen, de overslag met salto. Ze durft niet. Nog een keer een aanloop. Nee, het gaat 'm niet worden vandaag. Saskia verlost Lois van de spanning met een ad hoc geïmproviseerde acroserie, die zo waar ook nog voldoet aan de eisen.

De oefening is weer een groot plezier om naar te kijken. Op de klanken van 'The scent of a Women' vertoont Lois een elegante, klassieke choreo. Anoeska helpt Amy bij het presenteren van haar balkoefening. Amy opent met een originele opsprong, een soort wisselspagaat tot rijzit. De gymnastische serie gaat ruim en mooi verbonden. De pirouette met geheven been is hoog genoeg, maar ze draait door en moet de balk verlaten. Precies als Amy haar radslag turnt gaat het belletje dat aangeeft dat je binnen tien seconden de balk moet verlaten. Het brengt Amy uit haar concentratie en nogmaals maakt zij een voortijdige afsprong. De jury is onverbiddelijk en geeft ook op dit toestel weer vier punten neutrale aftrek voor het turnen van te weinig elementen. De opsprong wordt niet als waarde-element gezien en de pirouette wordt niet geteld. Uitermate zuur. Amy heeft het even erg moeilijk en moet nog een toestel turnen.

Daar komt alle boosheid eruit en in haar voordeel! Ze turnt op adrenaline, wat haar series en choreo ten goede komt. Ze krijgt maar liefst een 11,20 met een hoge D-score van 3,20. Dat doet al het leed van aardig vergeten.

Lois sluit haar wedstrijd af op sprong. Ze turnt een prima half in, half uit.

Beide dames mogen 28 januari weer aan de start verschijnen voor de tweede kans een ticket te behalen voor de landelijke wedstrijden, in de aanloop naar het NK. Maar nu even rust en herstel en lekker genieten van de kerstvakantie.

Verslag van Lois:

"Ik begon op brug en dat ging super goed! Ik had alles doorverbonden en met beide kippen waren mijn benen recht. Alleen bij mijn opzet na mijn pendelkip had ik 1 been gebogen.

Daarna ging ik naar balk. Met flikflak stond ik, alleen met de duikdraai was ik gevallen. Toen ging ik naar vloer. Ik durfde de overslag salto niet want die had ik nog maar 1 keer op de vloer gedaan en dat was op de wedstrijd. Dus we moesten een alternatief verzinnen. Dat was salto overslag, dat heb ik ook in mijn wedstrijdoefening gedaan. Bij mijn 2e serie, Arabier halve schroef, had ik mijn benen krom. Alsnog had ik geen slecht cijfer. Door naar mijn laatste toestel. Op sprong is het voor mij niet echt heel moeilijk. Ik had alleen mijn benen aan het begin een beetje uit elkaar en een klein hupje bij de landing. Klaaaaaaaaaaaaaar!"

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page