top of page

Voorwedstrijd 2 - Amy en Lois


Vandaag is de uitslag bepalend voor Amy en Lois. Van de twee voorwedstrijden telt de beste voor plaatsing voor de landelijke en districtswedstrijden. Bij de eerste voorwedstrijd komen beide turnsters niet in aanmerking voor plaatsing. Dat wil niet zeggen dat de kansen verkeken zijn. Van de twee voorwedstrijden telt de beste voor plaatsing voor de landelijke en districtswedstrijden. Alles is nog mogelijk!

Juniorturnster, derde divisie, Lois opent haar wedstrijd op balk. Ze mag als eerste op het toestel beginnen, waarop ze inmiddels een reputatie heeft opgebouwd bij publiek en medeturnsters. Zelf snapt ze niet goed waarom. "Iedereen zegt dat het zo mooi is, maar ik zie het zelf niet." Lois kenmerkt zich door sierlijk turnen, creativiteit, een bijzondere focus, mooie lijnen en bovenmatige lenigheid. Vandaag voegt Lois een nieuw element toe aan haar programma, de wisselspagaatsprong. Dit is een C-element en in verbinding met de sissone kan dat ook nog tweetiende verbindingswaarde opleveren. De wisselspagaat gaat goed, maar door verstoring van balans, blijft de verbinding uit. De flickflack haalt Lois vandaag uit haar oefening, waardoor ze een eis mist, maar ze blijft in ieder geval de hele oefening op de balk. En dat is vaak bepalend voor je eindcijfer.

Ondertussen bereidt teammaatje Amy zich voor op haar eerste toestel brug. Nog een week geleden besloot Amy dat deze wedstrijd niet geturnd kon worden, vanwege het opspelen van haar oude blessure. Maar nadat de stress hieromtrent wat gezakt was en de trainingen steeds beter liepen, zou het niet turnen van deze wedstrijd een gemiste kans worden.

En zo staat Amy toch aan het begin voor de derde keer in een seizoen turnen van een hele wedstrijd. Op brug heeft zij, mede door blessureleed, veel getraind. En met resultaat! Standaard zijn de touchés met de vloer verleden tijd en opzetten hoger dan ooit. Ook vandaag gaat zeer verdienstelijk. Om te voorkomen weer vier punten neutraal aan de broek te krijgen voegt Amy de losom aan haar oefening toe en mocht deze niet tellen, dan is de buikdraai voorover er ook nog als reserve. Niet het fraaiste element, maar een A en dus waardig genoeg om te turnen. De oefening loopt netjes door, met een verwachte stop na het wippertje. De een E-score van maar liefst 7,40 tovert een dikke smile op Amy haar gezicht. Die is vast binnen!

Wel mag Saskia nog even naar de jury d'appel om een tiende in de D-score erbij te sprokkelen. Amy, inmiddels zelf ook jurylid TD2, heeft haar oefeningen allemaal tot in detail uitgeschreven en zit boven op elk onterecht gemiste puntje. En met succes! De tiende komt erbij!

Lois maakt zich nog wel wat zenuwachtig voor vloer. Vorige wedstrijd turnde zij nog een ad hoc geimproviseerd acroserie op vloer, omdat de overslag-salto nog te veel stress opleverde. Daarbij kan Lois zo goed lengte-asdraaien in de salto, dat een halve schroef verandert in een twistsalto. Ook superknap, alleen erg lastig dat deze wordt gezien als voorwaarts element en de eis een achterwaarts element is. Vandaag moeten deze twee euvels verholpen worden! Het inturnen gaat goed. De overslag-salto lukt. Een zucht van verlichting bij Lois. En ook de halve schroef lukt vrij consequent. Kwestie van wat langer wachten. Nu maar hopen dat de spanning van voor het eggie turnen niet weer leidt tot te snel de schroef inzetten. Na de mooi beginpose en choreo neemt Lois een pittige aanloop voor haar eerste serie. De overslag-salto lukt beter dan met inturnen. Check! Zelfverzekerd vervolgt zij haar oefening. Mooie choreo, ruime sprongen, bijzondere draaien. Dan het tweede spannende moment, de halve schroef. Niets aan te zien dat dit een element met twijfels is. Huizenhoog, slechts een kleine landingsfout. Het einde van de oefening is de voorraad power een beetje verbruikt, wat zich uit in wat minder uitgevoerde gymnastische elementen. Maar hé, de doelen zijn behaald!

Amy heeft balk als tweede toestel op het lijstje vandaag. Vooraf heeft Saskia al contact met jury d'appel over de niet alledaagse opsprong van Amy. Deze is een A waard, maar dat weten niet alle juryleden. We hebben navraag gedaan bij Nederlands hoogste jurylid en het op schrift staan dat het A-waarde heeft. Vorige wedstrijd heeft het niet toekennen van dit element Amy maar liefst vier hele punten neutrale aftrek gekost. En dan blijf je nergens in het totaalklassement.

Het inturnen op balk wil niet zo lekker vlotten. Pirouettes draaien door en Amy mag er vaak voortijdig af. "Wat heb ik vandaag!?" Toch nog een keer erop. Het moet lukken! &^(&*^(&*$# Als Amy als derde turnster zich mag presenteren is de rust er weer. De gymnastische serie is mooi verbonden. Pirouettes gaan goed, ook de radslag blijft erop en de salto BAM tot stand. En de score is ook weer om erg blij van te worden.

Amy heeft nog een aardige uitdaging op vloer. Dit is een fysiek behoorlijk zwaar toestel, zeker met drie enkeloperaties op je naam. Salto-salto gaat goed, hoeksalto ook en daarna wordt het wel wat zwaar de choreo met gewenste elegance uit te voeren, maar de gymnastische sprongen liegen er weer niet om. Met alle restpower nog arabier streksalto uit het lijf persen. En zo heeft Amy ook dit weer tot een zeer goed einde gebracht. Halverwege de oefening van Amy heeft Lois sprong als derde toestel. Dit is voor haar niet echt een ding om je druk over te maken. Kwestie van een keer pittig aanlopen, benen netjes bij elkaar houden, lekker vliegen, draaien en staan. En dat lukt ook!

Nog een toestel te gaan. Voor Amy is dat sprong. Ze turnt een Yamashita en krijgt voor de uitvoering maar liefst 8,95 en doet niet veel onder voor haar concurrente die een Tsukahara springt. Tegelijk met Amy is Lois op brug, gecoacht door teammaatje Anoeska. Ook Lois maakt de laatste tijd goede groei door op dit toestel. Alle elementen op de lager ligger gaan verbonden en zonder touché. Op de hoge heeft Lois nog wel een stopje. "Dat had niet gehoeven, maar ik had het nog niet doorverbonden met de halve schroef, dus stopte toch maar." De halve schroef af is weer terug van weggeweest en gaat uitstekend. Weer een mooi doel afgevinkt!

Lois eindigt tussentijds als 13e en Amy als 12e. Het blijft nog even spannend of dat goed genoeg is voor plaatsing naar de vervolgwedstrijden. In de wedstrijd na die van Amy en Lois wordt nog een geturnd met de zelfde categorieën meisjes. Fingers crossed! Hoe dan ook... allebei top geturnd!!!

Verslag Lois: "Ik begon op balk. Voor het eerst deed ik een wisselspagaat in mijn oefening, maar hij was niet verbonden met de sisonne. Ik deed dit keer in mijn balkoefening geen flikflak omdat het pijn deed aan mijn rug. Ik ben er niet afgevallen zelfs niet met een van mn pirouettes dat de laatste tijd niet zo goed gaat. Toen ging ik naar vloer. Ik was zenuwachtig voor mn overslag salto want die had ik nog niet vaak op de vloer gedaan zonder matjes maar ik heb hem wel gedaan en ik stond! Verder ging het prima. Toen ging ik naar sprong en dat is zoals normaal niet zo’n probleem voor mij dus het ging weer goed! Toen nog het laatste toestel, brug. Die ging voor mij wel goed en had voor het eerst een halve schroef af gedaan! Ik had 1 tussenstopje aan de hoge ligger maar verder had ik alles doorverbonden. Klaar!"

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page