top of page

Voorwedstrijd 2 - Amy en Lois


Vandaag is de uitslag bepalend voor Amy en Lois. Van de twee voorwedstrijden telt de beste voor plaatsing voor de landelijke en districtswedstrijden. Bij de eerste voorwedstrijd komen beide turnsters niet in aanmerking voor plaatsing. Dat wil niet zeggen dat de kansen verkeken zijn. Van de twee voorwedstrijden telt de beste voor plaatsing voor de landelijke en districtswedstrijden. Alles is nog mogelijk!

Juniorturnster, derde divisie, Lois opent haar wedstrijd op balk. Ze mag als eerste op het toestel beginnen, waarop ze inmiddels een reputatie heeft opgebouwd bij publiek en medeturnsters. Zelf snapt ze niet goed waarom. "Iedereen zegt dat het zo mooi is, maar ik zie het zelf niet." Lois kenmerkt zich door sierlijk turnen, creativiteit, een bijzondere focus, mooie lijnen en bovenmatige lenigheid. Vandaag voegt Lois een nieuw element toe aan haar programma, de wisselspagaatsprong. Dit is een C-element en in verbinding met de sissone kan dat ook nog tweetiende verbindingswaarde opleveren. De wisselspagaat gaat goed, maar door verstoring van balans, blijft de verbinding uit. De flickflack haalt Lois vandaag uit haar oefening, waardoor ze een eis mist, maar ze blijft in ieder geval de hele oefening op de balk. En dat is vaak bepalend voor je eindcijfer.

Ondertussen bereidt teammaatje Amy zich voor op haar eerste toestel brug. Nog een week geleden besloot Amy dat deze wedstrijd niet geturnd kon worden, vanwege het opspelen van haar oude blessure. Maar nadat de stress hieromtrent wat gezakt was en de trainingen steeds beter liepen, zou het niet turnen van deze wedstrijd een gemiste kans worden.

En zo staat Amy toch aan het begin voor de derde keer in een seizoen turnen van een hele wedstrijd. Op brug heeft zij, mede door blessureleed, veel getraind. En met resultaat! Standaard zijn de touchés met de vloer verleden tijd en opzetten hoger dan ooit. Ook vandaag gaat zeer verdienstelijk. Om te voorkomen weer vier punten neutraal aan de broek te krijgen voegt Amy de losom aan haar oefening toe en mocht deze niet tellen, dan is de buikdraai voorover er ook nog als reserve. Niet het fraaiste element, maar een A en dus waardig genoeg om te turnen. De oefening loopt netjes door, met een verwachte stop na het wippertje. De een E-score van maar liefst 7,40 tovert een dikke smile op Amy haar gezicht. Die is vast binnen!

Wel mag Saskia nog even naar de jury d'appel om een tiende in de D-score erbij te sprokkelen. Amy, inmiddels zelf ook jurylid TD2, heeft haar oefeningen allemaal tot in detail uitgeschreven en zit boven op elk onterecht gemiste puntje. En met succes! De tiende komt erbij!

Lois maakt zich nog wel wat zenuwachtig voor vloer. Vorige wedstrijd turnde zij nog een ad hoc geimproviseerd acroserie op vloer, omdat de overslag-salto nog te veel stress opleverde. Daarbij kan Lois zo goed lengte-asdraaien in de salto, dat een halve schroef verandert in een twistsalto. Ook superknap, alleen erg lastig dat deze wordt gezien als voorwaarts element en de eis een achterwaarts element is. Vandaag moeten deze twee euvels verholpen worden! Het inturnen gaat goed. De overslag-salto lukt. Een zucht van verlichting bij Lois. En ook de halve schroef lukt vrij consequent. Kwestie van wat langer wachten. Nu maar hopen dat de spanning van voor het eggie turnen niet weer leidt tot te snel de schroef inzetten. Na de mooi beginpose en choreo neemt Lois een pittige aanloop voor haar eerste serie. De overslag-salto lukt beter dan met inturnen. Check! Zelfverzekerd vervolgt zij haar oefening. Mooie choreo, ruime sprongen, bijzondere draaien. Dan het tweede spannende moment, de halve schroef. Niets aan te zien dat dit een element met twijfels is. Huizenhoog, slechts een kleine landingsfout. Het einde van de oefening is de voorraad power een beetje verbruikt, wat zich uit in wat minder uitgevoerde gymnastische elementen. Maar hé, de doelen zijn behaald!

Amy heeft balk als tweede toestel op het lijstje vandaag. Vooraf heeft Saskia al contact met jury d'appel over de niet alledaagse opsprong van Amy. Deze is een A waard, maar dat weten niet alle juryleden. We hebben navraag gedaan bij Nederlands hoogste jurylid en het op schrift staan dat het A-waarde heeft. Vorige wedstrijd heeft het niet toekennen van dit element Amy maar liefst vier hele punten neutrale af