top of page

Finale District Mid-West - Amy


21 februari: Amy is jarig en mag het getal 20 noteren. Trainster Saskia opent haar mail met daarin een onverwacht cadeau voor Amy: ze heeft zich toch geplaatst voor de finale van district Mid-West! Daar durfde Amy niet meer op te hopen.

Een kleine maand verder is het zo ver. In de rode Mini rijdt Amy met trainster Saskia naar de turnhal in Amersfoort. Wel een beetje gek, zonder vast gezelschap van clubgenootjes zoals Lois en Anoeska, deel te nemen aan de wedstrijd in een zaal waar je nog nooit bent geweest. En dan zijn er bij deze wedstrijd ook nog veel turnsters van onbekende clubs, aangezien de deelname groter is dan alleen de reguliere Noord-Hollandse gymnasten. Veel onbekende turnpakjes, die uiteraard het kritisch keurend oog van Amy ondergaan. Voor het eerst is het ook toegestaan met een turnbroekje te turnen. Best even wennen, maar ook fijn om de keuze te hebben.

Amy begint haar wedstrijd op vloer. De vering is stug en maakt acroseries nog pittiger uitvoerbaar dan ze al zijn. Amy twijfelt of de twee salto's in verbinding wel gaan lukken, overweegt plan B, maar houdt uiteindelijk toch vast aan het oorspronkelijke plan. Als tweede turnster in haar klasse mag zij haar oefening tonen. De twee salto's in verbinding lukken! Eenmaal dat achter de rug kan Amy met meer vertrouwen de rest van haar oefening vervolgen. Met name haar gymnastische sprongen en pirouette met geheven been hebben een fraaie uitvoering. Een boven verwachting hoge D-score van 3,30 punten prijkt op het scorebord. Amy pakt haar boekje erbij en jureert zichzelf nog even na. Gelukkig dat ze niet echt achter het tafeltje zit, want dat zou zeker niet in haar voordeel uitpakken.

Het is dringen bij sprong. De lopers voor de aanloop van sprong van de twee banen liggen dicht bij elkaar en als er twee turnsters tegelijk aanlopen is het ellebogen binnenboord houden om de ander niet te raken. En dan dien je je nog te focussen op een sprong over een obstakel van 1.25 meter hoog, genaamd Pegases. Amy komt net twee keer aan de beurt, waar je normaal met gemak het dubbele aantal keren kunt inspringen. De wedstrijdsprong is niet zoals Amy het optimaal kan. Desondanks is de jury onder de indruk van haar Yamashita en geeft als E-score, de waarde voor uitvoering van de sprong, maar liefst 9,45 uit 10 punten. Zo hoog kreeg ze nog niet eerder. Geen klachten, wel verwondering.

Een meisje uit een andere groep blesseert zich op vloer. Saskia, behalve trainster ook fysiotherapeut, biedt aan even te kijken. Het ziet er niet goed uit. Met een schroef op vloer blesseert ze haar knie ernstig. Amy is gelukkig een zeer geroutineerde turnster en turnt ondertussen alvast in op brug. Ook bij dit toestel zijn de omstandigheden verre van optimaal. De hoge ligger staat lager dan gebruikelijk. Amy moet haar voeten flexen om niet de mat te toucheren. Het alternatief; turnen op een hogere brug, is ook niet aantrekkelijk. Je kunt je afsprong geheel onvrijwillig vervolgen op de rekstok van de heren. Dan toch maar liever op de lagere brug. De oefening gaat zeker niet onverdienstelijk. Met name het deel aan de lage ligger loopt soepel door en het vluchtelement 'wippertje' - sorry, wij hebben de naam niet verzonnen - had volgens Amy best met de kip verbonden kunnen worden. Een salto strak tot stand, een tevreden turnster en nog een toestel te gaan.

De balk is glad en heeft geen moderne softtop, wat tegenwoordig echt wel gebruikelijk is op wedstrijden van dit kaliber. Dat vraagt aanpassingsvermogen van de turnsters. Aan Amy de kunst om de omstandigheden niet de boventoon te laten voeren in het brein, maar te vertrouwen op haar eigen skills en vermogen tot aanpassen wat het moment van je verlangt. Niet een eenvoudige opdracht. De wisselspagaat werkt Amy bijna van de balk. Ze herpakt zich en weet goed ritme te vinden in choreo en pirouette. Met pirouette geheven been moet Amy van de balk. De herkansing om aan de eis van gymnastische sprongen in verbinding te voldoen verloopt niet vlekkeloos. Radslag erop, salto eraf. Zo, dat hebben we weer achter de rug.

De wedstrijd is voor Amy meer dan geslaagd, ondanks wat onvolkomenheden. Het is maar liefst de vierde hele wedstrijd dit seizoen. En dat na veel blessureleed is de grootste overwinning die je kunt wensen!


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page