top of page

Mathilde, Paulien en Isa naar finale N-H!


Paulien en Isa naar finale!

Paulien en Isa hebben als pupil 1 al wat meer wedstrijdervaring en in aanloop naar deze wedstrijd was het in de training al duidelijk dat deze twee meiden er alles aan doen om een plek in de finale te bemachtigen. Gefocust trainen, gretig stappen willen maken en met steeds meer controle de oefeningen beheersen. Maar dan moet je het op het moment ook nog kunnen waarmaken. En dat lukt met een schijnbaar gemak!

Isa en Paulien beginnen hun wedstrijd op sprong. Daar springen zij een hurksalto en een overslag over de kast. Goede lijnen in de handstand en mooie hoogte in de salto. Een mooie opening voor beide meiden en zelfverzekerd vervolgen zij de wedstrijd op brug. Paulien krijgt hier twee bonuselementen toegekend. Zij heeft na vorige wedstrijd goed begrepen dat er winst te behalen valt als je de benen goed recht houdt en dat is zichtbaar. De zwaaien zijn huizenhoog en veel strakker dan andere keren. Isa krijgt twee bonussen toegekend. Ze is zeer overtuigend met het haakje hangen. Seconden lang houdt ze de houding vast in mooie houding.

Isa mag als eerste van haar groepje de balkoefening laten zien. Ze besluit zelf de plusopsprong toch te doen. Deze gaat uitstekend. De hele oefening straalt beheersing uit. De handstand is kaarsrecht en lang aangehouden. Wiebels zijn amper te spotten. De radslag staat als een huis en met de landing na de overslag is er slecht een heel klein stapje. Isa is dan ook derde van alle turnsters op dit toestel.

Paulien is niet minder overtuigend op balk. Ook zij turnt uitermate stabiel. De handstand is nog wat voorzichtig. De choreo wordt strak uitgevoerd en Paulien maakt als een van de weinig turnsters veel indruk met haar salto af. Voor haar is de tweede klassering op dit toestel.

Vloer is het laatste toestel voor Paulien en Isa. Paulien gaat de oefening op de Do-Re-Mi muziek fanatiek te lijf. Vlotte arabier flickflack en ruime loopsprongen. Hier en daar een knietje krom en wiebel. Nieuw is de spreidhoeksteun naar spagaat als plus-element. De overslag-radslag gaat soepel verbonden. In totaal worden er vier plussen toegekend.

Isa is als allerlaatste op vloer. Met het inturnen neemt zij met trainster Saskie meerdere malen de richting van de oefening door. Daar is zij het meest zenuwachtig voor. Helaas zijn we zelf niet in de gelukkige omstandigheid regelmatig op een wedstrijdvloer te trainen. Lastig, omdat je dan niet goed bezig kunt zijn met je uitvoering, maar vooral met: waar moet ik nu naar toe? Meteen in het begin van de oefening is de bovenmatige spanning bij Isa merkbaar. Met het boogje achterover weigert ze in eerste instantie. Ze herpakt zich snel. De radslag arabier gaan mooi verbonden. De sprongen lopen niet helemaal lekker. De draaien gaan weer mooi, de overslag radslag loopt soepel en de stutrol gaat netjes. Met de split verliest Isa even haar balans. Al met al toch een prima oefening geturnd met veel potentie voor verbetering.

Paulien mag blij verrast het brons in ontvangst nemen. Isa, die gedurende wedstrijd ook steeds een podiumpositie inneemt, grijpt door een paar fouten op vloer net naast de medailles met een zesde klassering. Gelukkig plaatst ze zich samen met Paulien dik voor de finale van Noord-Holland op 6 april in Amsterdam.

Paulien (3e all-round) en Isa (6e all-round)

Mathilde (instap D1) naar finale!

Mathilde: "De balk ging goed. De opsprong ging netjes. De koprol is gelukt. Mijn landing was stick-it. Ik vind de handstand nog moeilijk.

Bij vloer ging de handstand netjes. Daarna deed ik radslag arabier. Die ging een beetje slecht omdat mijn armen niet langs mijn oren waren. De loopsprongen gingen goed. Ze mogen nog wel wat wijder. De sissone ging goed. En de overslag ging ook goed. Ik vond de richting een beetje moeilijk maar het ging wel goed. Met sprong ging het goed de streksprong was recht en hoog en ik had stick it. De overslag ging goed. Ik had geen hoekje en ging lekker snel. BrugDe zwaaien waren hoog. De landing had ik een stapje. Het stukje aan de lage ging goed. De opzet was wel recht en het haakje was mooi 90 graden en lang genoeg."

Noor: "De opsprong op balk ging goed. Ik had rechte benen. Daarna deed ik de handstand. Die ging heel goed. Toen de pasjes. Ging ook wel goed. De loopsprong ging ook wel goed. Ik deed het met mijn goede been. Soms vergis ik mij. Toen deed ik de koprol. Ging niet zo goed. Ik viel op de grond. Ik vind de koprol spannend. Met de streksprong had ik stick it.

De handstanden op vloer gingen goed. Radslag arabier ging wel een beetje goed. De loopsprongen gingen ook wel goed. Waren grote loopsprongen namelijk. Toen ging het heel slecht. Ik draaide niet om met de radslag en daarna was ik twee kleine dingetjes vergeten. Toen keek ik naar Saskia en toen opeens boem tsjikke boem boem wist ik het weer. De stut! Mijn armen waren nog niet helemaal recht, maar wel bijna.

Bij sprong ging de streksprong goed. Hij was recht en hij was stick it. De handstand plof ging ook wel goed, denk ik. Brug ging wel goed. Het zwaaien was mooi. De opzet was best mooi recht. Het haakje hangen was een beetje kort."

Noor (21e all-round) en Mathilde (10e all-round)

Nienke (pupil 2 D1) bijzonder goed op brug

Nienke wordt vandaag gecoacht door Kelly. Super fijn dat zij dat kan doen! Trainster Saskia heeft haar trainingsjas omgewisseld voor een van deftig zwart. Zij mag als jurylid de turnsters op sprong beoordelen. Nienke begint haar wedstrijd op vloer en moet daar als eerste beginnen. De zenuwen zijn nog niet helemaal onder controle. De richting blijft lastig en met de sprongen en draaien zijn veel wiebels, die bij elkaar opgeteld voor nogal wat aftrek zorgen.

Sprong gaat prima. Nienke besluit toch nog maar niet de streksalto te doen. Nog even op trainen tot deze wat hoger gaat en ook op een vreemde plankoline minder spannend is.

Brug gaat uitstekend. Ook in de trainingen is Nienke erg stabiel op dit toestel. Veel kracht, een mooie hoge opzet, ruime zwaaien en voor een salto af draait ze haar hand niet om. Ze doet het zelf zo van het duikelrek op het schoolplein. Niet iets wat we iedereen aanraden...

Balk vindt Nienke spannend. Hoewel ze voor dit toestel een groot talent heeft is zij hier zelf nog niet van overtuigd. Dat uit zich in klein uitgevoerde sprongen en nog te veel wiebels. Waar de meeste turnsters een radslag of boogje spannend vinden, staat Nienke juist met dit soort moeilijke elementen. De gymnastische sprongen geven Nienke juist stress. En de sissone is het element waarbij Nienke de balk voortijdig moet verlaten.

Helaas geen plaatsing voor de finale voor Nienke, die daar ook weer een voordeel in ziet: "Dan kan ik lekker weer nieuwe elementen trainen!"

Nienke (21e all-round)

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page